Η διοίκηση του ΤΕΕ κάνει λόγο για μαζική έξοδο των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 25ετία, με αποτέλεσμα το ΤΣΜΕΔΕ να έχει ζωή ακόμη δέκα χρόνια
Δέκα χρόνια ζωής έχει το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), μετά τις αθρόες διαγραφές που ζητούν οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να γλιτώσουν τις αναδρομικές εισφορές μέχρι 12.000 ευρώ που ζητεί με καθυστέρηση δύο ετών η διοίκηση του Ταμείου.
Μεταξύ των διαγραφέντων είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έσπευσε από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2012 να διαγραφεί.
Αυξημένες εισφορές
Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας με καθυστέρηση δύο ετών διατάξεις του Ν. 3986/11 και ενώ το επάγγελμα βρίσκεται εν πλήρει «υπνώσει» εξαιτίας της κρίσης, ζητεί από τους ασφαλισμένους μηχανικούς να πληρώσουν αυξημένες κατά 28% εισφορές με αλλαγή της ασφαλιστικής κλάσης, όπως προβλέπει ο ενεργοποιούμενος νόμος.
Ο κ. Σταϊκούρας, επικαλούμενος σε έγγραφό του (13-2-2012) λόγους όπως ότι δεν ασκεί το επάγγελμα του μηχανολόγου μηχανικού, «διότι είμαι επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου», ζήτησε τη διαγραφή του τόσο από το Τεχνικό Επιμελητήριο όσο και από το ΤΣΜΕΔΕ. Ο ίδιος είναι βουλευτής της Ν.Δ. από το 2007 και πλήρωνε εισφορές μέχρι το 2012 (5 χρόνια).
Σε συνέντευξη Τύπου, η διοίκηση του ΤΕΕ, η οποία αντιδρά στο αναδρομικό χαράτσι, έκανε λόγο για μαζική έξοδο των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης (θεμελίωση δικαιώματος).
Το γεγονός αυτό μειώνει τη «ζωή» του Ταμείου από 26 έτη σε λιγότερο από 10, όπως προκύπτει από την Ειδική Αναλογιστική Μελέτη Βιωσιμότητας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, τόνισε ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας των εισφορών από το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ παρουσιάζει συνεχή πτωτική τάση, φτάνοντας στο επίπεδο του 64% για το τελευταίο έτος, 2012. Ιδιαίτερα ο δείκτης που αφορά την εισπραξιμότητα των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών παρουσιάζει σχεδόν «ελεύθερη πτώση», αγγίζοντας περίπου το 50%. Δηλαδή ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν πληρώνει τις εισφορές του, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις εταιρείες που, λόγω της ανυπαρξίας έργων, αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές των εργαζομένων. Περίπου 3.800 τεχνικές εταιρείες δεν κατόρθωσαν να καταβάλουν το Β' εξάμηνο του 2012 τις ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Περίπου 8.000 μηχανικοί ζήτησαν διακανονισμό των ασφαλιστικών οφειλών τους, αλλά με μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα μπορέσουν να καταβάλουν την επόμενη δόση.
Τεράστιες επιπτώσεις
Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που συνέταξε ο επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Ζυμπίδης, οι επιπτώσεις από την υιοθέτηση της νέας κλίμακας εισφορών θα είναι τεράστιες στο αμέσως επόμενο διάστημα, και ειδικότερα σημειώνει ότι το πηλίκο των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους μειώνεται περαιτέρω σε σχέση με τη σημερινή του τιμή (5,1), από 7,4 που υπήρξε πριν από την κρίση, και φτάνει στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο του 1,9. Δηλαδή αντιστοιχούν περίπου δύο εργαζόμενοι σε ένα συνταξιούχο.
οι εισφορες θα γινουν αναλογικες με το ΕΙΣΟΔΗΜΑ! Οπως γινεται σε ολα τα κρατη! ΔΕΝ θα αφησουμε κανενα φασιστακι να μας γωνατισει
ΑπάντησηΔιαγραφή