1 Δεκ 2011

Περί εισφορών ΤΣΜΕΔΕ...

Το κείμενο αυτό αποτελεί πρωτοβουλία μελών της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και κατατέθηκε στην Διοικούσα Επιτροπή με αίτημα την υιοθέτησή του από το επιμελητηριο και το ΤΣΜΕΔΕ

Η παγκόσμια, αλλά κυρίως η ελληνική οικονομική κρίση, έχει χτυπήσει όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και παραγωγής. Σε συνδυασμό με ένα πλέγμα μέτρων της Ελληνικής Κυβέρνησης που διαλύουν τον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα μας, οι Μηχανικοί περνούν την μεγαλύτερη οικονομική και επαγγελματική κρίση μεταπολεμικά.


Οι Μηχανικοί σε όλη τη χώρα στενάζουν κάτω από τα βάρη διαφόρων τύπων φορολογίας και έκτακτων εισφορών θεωρούμενοι προνομιούχοι στην χειμαζόμενη Ελληνική Οικονομία.
Μέσα σε αυτό το γκρίζο οικονομικό περιβάλλον, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι όλων των κλάδων επιλέγουν το εξωτερικό στη προσπάθεια ανεύρεσης επαγγελματικής αποκατάστασης. Ο κλάδος αιμορραγεί πολλαπλά.

Το ΤΕΕ αλλά και το ΤΣΜΕΔΕ οφείλουν να σταθούν δίπλα στον Μηχανικό. Και είναι στο καθήκον τους να πιέσουν κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργό ώστε να κατανοήσουν, ότι χωρίς ενεργούς Μηχανικούς, θα καταστούν ανενεργοί και οι δύο αυτοί φορείς και θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα του τεχνικού κόσμου στη χώρα.



Με βάση όλα τα παραπάνω, κρίνουμε ότι το ΤΕΕ πρέπει να πάρει κάποιες κρίσιμες αποφάσεις σε ότι έχει να κάνει με τις ασφαλιστικές εισφορές των μελών του, και σε συνδυασμό δράσης με το ΤΣΜΕΔΕ να ελαφρύνουν κατ’ελάχιστο τη συνεχόμενη προσπάθεια των συναδέλφων για την εξεύρεση χρημάτων, ώστε να πληρώνουν τις συνεχόμενες ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ.
Και τέτοιες, ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ, και ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ είναι και η δαπάνη του Μηχανικού για το ασφαλιστικό του Ταμείο.


Όμως, σε ένα ραγδαία πτωτικό περιβάλλον, το να ζητούνται σχεδόν εκβιαστικά οι ασφαλιστικές εισφορές των συναδέλφων με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν την οικονομική κρίση, είναι τουλάχιστον ειρωνικό.


Οι ασφαλιστικές μας εισφορές, σαν τίποτα να μην έχει αλλάξει στο εργασιακό μας περιβάλλον, εξακολουθούν να έρχονται προς πληρωμή, αυξανόμενες μάλιστα όσο περνούν τα έτη επαγγελματικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα από το αν τα επίπεδα εργασίας έχουν ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ. Όμως, το ΤΣΜΕΔΕ οφείλει να κατανοήσει, ότι όταν οι συνάδελφοι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους εισφορές, το Ταμείο θα σβήσει.


Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και να προτείνουμε δυναμικές λύσεις σε σχέση με τις εισφορές των Μηχανικών. Δυναμικές, αλλά ουτοπικές. Δυναμικό αλλά ουτοπικό θα ήταν να προτείνουμε μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, σε μια εποχή που οι προβλέψεις μιλούν ακόμα και για υποχρεωτικές αυξήσεις των εισφορών μας.
Επιλέγουμε να ακούσουμε τους περισσότερους εκ των συναδέλφων που μιλάνε για δυσβάστακτο τρόπο πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών μας. Έτσι επιλέγουμε να τοποθετηθούμε για κινήσεις και πρακτικές που θα ελαφρύνουν κάπως τον συνάδελφο σε αυτή την πρωτόγνωρα άσχημη επαγγελματική συγκυρία.


Με βάση όλα τα παραπάνω, προτείνουμε τα εξής προς το ΤΕΕ και προς το ΤΣΜΕΔΕ, τονίζοντας την ανάγκη να υιοθετηθούν από το Υπουργείο Εργασίας όσα εκ των παρακάτω είναι αρμοδιότητάς του και δεν αποτελούν αποφάσεις που μπορεί να λάβει αυτόνομα το ΤΣΜΕΔΕ και το ΕΤΑΑ:


Α. Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών που ήδη αποτελούν δυσβάστακτη υποχρέωση για την πλειονότητα των συναδέλφων. Κατάργηση της πέρα κάθε λογικής υποχρεωτικής μετάταξης σε επόμενο ασφαλιστικό κλιμάκιο. Η σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησεις οδηγούν τον κλάδο σε αφανισμό. Η λέξη παράλογο είναι λίγη όταν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους (μετά το 93) ασφαλισμένους φτάνουν σε ποσά της τάξης των 600 και 700 ευρώ το μήνα.


Β. Άμεση μετατροπή των δύο εξαμηνιαίων δόσεων που αποτελούν τις ετήσιες εισφορές των Μηχανικών σε τουλάχιστον τέσσερις..
Κάθε Μηχανικός, παραμονές της λήξης της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών του εισφορών προσπαθεί να μαζέψει τα απαιτούμενα χρήματα για να τα καταβάλλει στον ασφαλιστικό του φορέα. Η λογική των περισσότερων δόσεων των απαιτούμενων δαπανών είναι μια ευρέως επιλεγόμενη πρακτική, από όλους τους φορείς. Είναι καιρός και το ΤΣΜΕΔΕ να ακολουθήσει μια κοινώς αποδεκτή πρακτική.


Γ. Έναρξη νέας περιόδου διακανονισμού των παλαιών οφειλών προς το ΤΣΜΕΔΕ.
Απαιτείται να επανεκκινήσει νέα περίοδος διακανονισμού των οφειλών των συναδέλφων, όπου σαφώς θα συμπεριλαμβάνει και κάθε παλαιό εν ενεργεία διακανονισμό, και με πολύ καλύτερους όρους αποπληρωμής των οφειλών. Δεν κερδίζει τίποτα κανένας Μηχανικός να προχωρήσει σε εφάπαξ καταβολή των οφειλών του, όταν αυτό θα του αποφέρει κέρδος μόνο το 40 % των τόκων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το πραγματοποιήσει κατά αυτό τον τρόπο, και έτσι επιλέγει την μηνιαία καταβολή.


Δ. Απεμπλοκή του διακανονισμού από την καταβολή της τρέχουσας εξαμηνιαίας δόσης των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα διακανονισμό, αν πληρώνεις τις μηνιαίες δόσεις σου κανονικά, αλλά δεν μπορέσεις να πληρώσεις την τρέχουσα εξαμηνιαία δόση, ο διακανονισμός αυτόματα παύει να ισχύει. Αυτό πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο, και το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να βρει τρόπο απεμπλοκής του συγκεκριμένου προβλήματος.


Ο κλάδος των Μηχανικών αιμορραγεί, φυλλοροεί και σταδιακά διαλύεται. Ένα καινούριο επαγγελματικό περιβάλλον θα αναδυθεί από την κρίση, όταν και εφόσον αυτή πάψει να υπάρχει.

Το ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ και όλοι οι σκεπτόμενοι συνάδελφοι οφείλουν να προστατεύσουν τον κλάδο και τα μέλη του, να προγραμματίσουν για το μέλλον, αλλά πάνω από όλα οφείλουν να δράσουν ΑΜΕΣΑ και ΓΡΗΓΟΡΑ για το καλό όλων των συναδέλφων, από τη μία υλοποιώντας όσα εκ των παραπάνω είναι στην άμεση δικαιοδοσία τους και από την άλλη διεκδικόντας όλα τα υπόλοιπα από το Υπουργείο Εργασίας.



ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ

Τα μέλη της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ:

Ηλίας Αναστάσιος
Λίτινας Γιάννης 
Μαμουλάκης Χάρης 
Μήλης Νίκος
Μπαλτάς Σωκράτης
Πανόπουλος Δημήτρης 
Παπάζογλου Γιάννης 
Πατάβρας Λευτέρης

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11:30 μ.μ.

    Για να δούμε τι θα γίνει, γιατί προβλ.επω (όπως συζιτέιται έντονα μάλιστα) είτε αποφυγή πληρωμής απο εδώ και στο εξής των εισφορών, ή μαζικές διαγραφές απο το Ταμείο.

    Επίσης ο διαχωρισμός σε ασφαλισμένους πρίν και μετα το 93 είναι στην καλύτερη ρατσιστικό λές και επιβραβεύει όλα εκείνα τα μεγάλο,απολογία που μας έφεραν σε αυτό το σημείο, και μιλάμε για άτομα που θα πάρουν κάποια στιγμή σύνταξη (οι μικρότερο ήδη κλείνουν 20ετία), ενώ οι νέοι μηχανικοί απλώς θα λάβουν τα γνωστά @@.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΔΕΝ ΠΙΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΟΣΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ

    ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ
    Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΌ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Η ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ

    Ο ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΌ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ

    ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

    ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα αυτά που συμβαίνουν στο ταμείο είναι αντισυνταγματικά.
    Αν δεν θέλω να πληρώσω ένσημα ποιος ηθικός νόμος με αναγκάζει στο αντίθετο;
    Γιατί η άδεια άσκησης επαγγέλματος να είναι συνδεδεμένη με το ταμείο;
    Όταν πήγαμε να γραφτούμε στο ΤΕΕ γιατί δεν μας πληροφόρησαν για όλα αυτά και σαν παιδάκια μας κορόιδεψαν;
    Γιατί εγώ να δίνω τα λεφτά μου κάπου αναγκαστηκά και εκείνοι να πηγαίνουν να τα κάνουν ότι θέλουν;
    Από ότι βλέπω ή θα υπάρξει μαζική στάση πληρωμών στο ταμείο ή μαζική έξοδος από το ταμείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3:39 μ.μ.

    30/04/2012 λήγει η προθεσμία καταβολής εισφορών του Α' εξαμήνου του 2012. Με την κατάσταση που επικρατεί οι περισσότεροι μηχανικοί δεν έχουμε να πληρώσουμε! Θα βγούμε εκπρόθεσμοι και θα μας βάλουν και καπέλο 5% για τον πρώτο μήνα και 2% από τον δεύτερο και μετά εκπρόθεσμης οφειλής. Τα χρήματα όμως που έχουμε δώσει μέχρι τώρα τα διαχειρίστικαν (επιεικής έκφραση) με λάθος τρόπο! Τα λάθη πληρώνονται όμως, το ξέρουμε καλά εμείς οι μηχανικοί, βλ. Νόμο για Ελεγκτές Δόμησης:-). Ποιός θα πληρώσει? Ο μ......? Για να συγκεντρωθούμε όλοι έξω από το ΤΜΕΔΕ την Δευτέρα 30/04/2012 (είναι και προεκλογική περίοδος γαρ)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8:31 π.μ.

    Θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα τουλάχιστον για μία φορά στον εργασιακό βίο, της διακοπής από το ΤΣΜΕΔΕ για μία 3ετία τουλάχιστον ( όπως ισχύει στο ταμείο νομικών ).
    Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να μπορεί να αλλάξει σύζυγο, θρησκεία ακόμη και πατρίδα και να μην μπορεί να αλλάξει επάγγελμα;
    Αυτό κι αν δεν είναι ομηρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια: