20 Σεπ 2007

Ενημέρωση για ειδική προσαύξηση...

Καλησπερα σας!Πολλοι απο εσας εχετε λαβει ενα γραμμα απο το ΤΣΜΕΔΕ σχετικα με την επικουρικη ασφαλιση και τις διαθεσιμες επιλογες και αρκετοι με πηρατε τηλεφωνο σχετικα. Το γραμμα θα το λαβουν ολοι οι ασφαλισμενοι στο ταμειο. Επειδη, ομως, το γραμμα σε επιπεδο σαφηνειας παιρνει με αριστα το 100 ακριβως μηδεν, μαζεψα όσα περισσότερα σχετικα στοιχεια μπόρεσα και έφτιαξα ενα διευκρινιστικο κειμενακι προκειμενου ο καθενας να καταλαβει τι συμβαίνει (σε πρώτη φαση) και να αποφασισει τι θα κανει ακολούθως. Το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν υπαρχει αγχος αμεσης απαντησης στο γραμμα αλλά ειναι κατι που μπορει να γινει και αργοτερα χωρις πιεση χρονου, παρά τα αναγραφόμενα εντός του γράμματος. Για να δείτε το κείμενο πατήστε εδώ

14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2:45 μ.μ.

    Eftase kai sta dika mou xeria to munima pou steilate sxetika me tin prosau3isi tou TSMEDE kai 8a i8ela na sas kanw mia erwtisi.
    Eftase/Pws 8a ftasei auto to 8ema sto dikastirio? Exei organw8ei kapoia suspeirwsis twn mixanikwn pou diafwnoune gia na katafeigoume omadika se kapoio dikastirio. Exw asxoli8ei me to 8ema, alla den exw akousei kati sxetiko.



    Euxaristw ek twn proterwn,
    Aliki Dona
    Hlek/gos Mixanikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2:47 μ.μ.

    Καλημέρα,

    Διάβασα προσεκτικά το ενημερωτικό έντυπο για την «ειδική προσαύξηση» στο ΤΣΜΕΔΕ, η οποία πραγματικά ισοδυναμεί με αφαίμαξη, αφού οι εισφορές που ήδη δίναμε στο ΤΣΜΕΔΕ δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητες.
    Θα ήθελα απλά να σημειώσω ότι τα γραφόμενα στο έντυπο αφορούν ασφαλισμένους ΜΟΝΟ στο ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, αφού κάποιος που είναι κάτω των 35 ετών και χωρίς να έχει συμπληρώσει 10ετία στο ΤΣΜΕΔΕ αλλά είναι ενταγμένος στο ΠΑΛΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ (υπάρχουν και αυτοί, όπως εγώ) δεν έχει δυνατότητα επιλογής. Πληρώνει κανονικά την προσαύξηση των 80 ευρώ, χωρίς δυνατότητα επιλογής. Οι δε εισφορές είναι και στο ΠΑΛΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ σε ποσοστά, όπως και στο ΝΕΟ (όχι πάγιο ποσό, όπως παλιότερα), οπότε αυτή η κατηγορία μηχανικών είναι σε δυσμενέστερη θέση, αφού αναγκάζεται να πληρώνει το χρόνο 1000 ευρώ επιπλέον.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ 2007 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΣΜΕΔΕ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑΣ 35 ΕΤΩΜ σΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΜΕΤΑΤΕΙΘΕΤΕ ΧΡΟΝΙΚΑ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΕ Αίρεση είναι η εξάρτηση της επέλευσης (αναβλητική αίρεση) ή της ανατροπής (διαλυτική αίρεση) των αποτελεσμάτων της διοικητικής πράξης από περιστατικό μελλοντικό και αβέβαιο. Επειδή η διοίκηση πρέπει να ασκεί την αρμοδιότητά της εν όψει της πραγματικής κατάστασης που υπάρχει κατά τον χρόνο έκδοσης των πράξεων της, δεν επιτρέπεται να εξαρτηθεί η ισχύς μίας διοικητικής πράξης από αναβλητική αίρεση ούτε και στην περίπτωση που η διοίκηση δρα κατά διακριτική ευχέρεια317. ΑΡΧΕΙΟ NOMIKI BIBLIOTHIKI-0081-ABS ΣΤΗ σελ 14

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος2:48 μ.μ.

    Oraioi oi nomoi, oi ipotheseis, oi ipologismoi ta xrimata pou tha
    plirosoume kai tha mas plironoun kai tha plironontai.Entaksi. OMOS!
    Mporei kapoios na dei kai na ipologisei POSA xrimata DIKAIOUTE o
    sintaksiouxos tou TSMEDE simera? me vasi ta xrimata pou plirose sto
    tamio otan itan energos michanikos sinipologizontas ton plithorismo,
    tis nomimes auksiseis kai ola ta sxetika?
    Den mporo na pistepso oti tha einai 1900 Euro kai parapano, opos
    zitaei na plirothei simera....

    As to dieukrinisoume ligaki auto....

    Einai toso ipervoliko i paralogo na to skeutei kapoios auto?
    Kai as vgainei auto to poso tis sintaksis oso thelei. Pisteuo tha tin plironame ti diafora an ipirxe...

    EYXARISTO POLI GIA TO XRONO SAS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2:50 μ.μ.

    Αγαπητέ Δημήτρη Πανόπουλε

    Συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες για την ως τώρα έρευνά σου πάνω στο
    θέμα της ειδικής προσαύξησης των εισφορών για σύνταξη. Οι αποφάσεις που
    ελήφθησαν όπως τις παρουσιάζεις αποτελούν κατά τη γνώμη μου σκάνδαλο,
    μολονότι όχι μη αναμενόμενο, λόγω του άναρχου σκηνικού που επικρατεί
    στον τομέα της ασφάλισης.

    Θα ήθελα να σε ρωτήσω για δύο θέματα:
    α) Αν έχεις πληροφορίες για το πώς μπορεί να επηρεάσει το ΤΣΜΕΔΕ και
    τις εισφορές/συντάξεις, η επερχόμενη συγχώνευση ταμείων.
    β) Αν υπάρχει κάποια διέξοδος (π.χ. μέσα από συλλογική κίνητοποιηση
    μεγάλης μερίδας μηχανικών) για να διεκδικηθούν καλύτερες συνθήκες
    εισφορών/συντάξεων.

    Φιλικά
    Άκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6:30 μ.μ.

    Gia tous neous mixanikous (proairetiki) tou dimosiou antistoixei girw sta 50 euros epipleon kratiseis to mina kai afora 100% ton asfalizomeno kai 0% ton ergodoti!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα κι από μένα.

    Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον συνάδελφο που κινητοποιεί μηχανικούς για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα!

    Η επιστολή που λάβαμε από το ΤΣΜΕΔΕ ήταν προσβλητική και μνημειωδώς ασαφής. Δε διανοούμαι ότι μηχανικός συνέταξε ένα κείμενο τέτοιας παχυδερμικής αδιαφορίας να ενημερώσει περαιτέρω.

    Το ότι είμαστε μέλη ενός τόσο εύρωστου ασφαλιστικού φορέα όπως το ΤΣΜΕΔΕ δε μας δημιουργεί μόνο την υποχρέωση να πληρώνουμε τις εισφορές μας. Μας εξασφαλίζει και το δικαίωμα πλήρους, σαφούς και αναλυτικής ενημέρωσης.

    Αφού αυτό δεν έγινε εγκαίρως, πρέπει να το διεκδικήσουμε εμείς δυναμικά!

    Συναδελφικά,

    Γιάννης Κοτζαμπασάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10:30 μ.μ.

    Καλησπέρα συνάδελφοι

    θα ήθελα κατ' αρχήν να επισημάνω κάποια λαθάκια που έχει το κείμενο που επισυνάπτεις, γιατί τα πράγματα είναι μάλλον ακόμα χειρότερα.
    1) Ξεχνάς την πολύ σημαντική διάκριση μεταξύ παλιών (προ 93) και νέων (μετά 93) μηχανικών. Με βάση αυτή Ν2084/92 οι νέοι (κι εγώ μέσα σε αυτούς) δεν περιμένουμε Κύρια Σύνταξη 816 ευρώ για 35 έτη ασφάλισης αλλά:
    70% χ 660 =462 οι ελεύθεροι επαγγελματίες
    και 70% χ μέσος μισθός τελευταίας πενταετίας οι μισθωτοί

    2) Κατά συνέπεια και η Ειδική Προσαύξηση για μας τους νέους δεν είναι 1085 ευρώ όπως για τους παλιούς. Μη με ρωτήσετε πόσο θα είναι γιατί νομίζω ότι κανείς δε μπορεί να το απαντήσει αυτό. Κάποιοι λένε ότι θα είναι 1,33 χ Κύρια Σύνταξη (όπου ΚΣ τα παραπάνω) οι περισσότεροι σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

    Ο νόμος για το ΤΣΜΕΔΕ δηλαδή αντί να βελτιώσει τις άθλιες συντάξεις (και για παλιούς και για νέους) μας βάζει με δόσεις στην ειδική προσαύξηση (γιατί αν μας υποχρέωνε ξαφνικά 45000 νέους να ενταχθούμε θα εξεγειρόμασταν). Όπως σωστά γράψανε και άλλοι ο νόμος αυτός είναι εξώφθαλμα άδικος για όλες τις κατηγορίες των μηχανικών (και στους παλιούς αυξάνει τις εισφορές).

    Οπότε είναι ανάγκη να μην πέσουμε στην παγίδα του ενός απέναντι στον άλλο (νέοι-παλιοί, ελεύθεροι επαγγελματίες-μισθωτοί,άνδρες-γυναίκες κτλπ) αλλά να διεκδικήσουμε όλοι
    -αύξηση συντάξεων
    -μείωση εισφορών
    -κατάργηση των διακρίσεων παλιοί-νέοι κ.α.

    Τώρα για την Ειδική Προσαύξηση νομίζω ότι πρέπει να διεκδικηθεί και νομικά η θεσμοθέτηση της τριμερούς χρηματοδότησης (εργαζόμενος-εργοδότης-κράτος) ώστε το μερίδιο του εργαζόμενου να είναι μικρό και να μπορεί να το αντέξει ο καθένας μας. Σαν κλάδος πλεόν της Κύριας Σύνταξης θα έπρεπε να έχει 3μερή όπως κάθε κοινωνική ασφάλιση, και όχι να φορτώνεται μόνο στον ασφαλισμένο σαν ιδιωτική σύνταξη όπως σωστά έγραψες.

    Το ζήτημα αυτής της προσφυγής το διερευνώ και εγώ και νομίζω ότι έχει καλές προοπτικές.

    Πετρόπουλος Δημήτρης
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
    δημ. υπάλ.
    μέλος δσ εμδυδας αττικής

    το email για οποιαδήποτε επικοινωνία:
    dpenef@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3:32 μ.μ.

    Χαίρετε,

    είμαι Μηχανικός του Δημοσίου κάτω των 35 ετών και με λιγότερο από 10 χρόνια ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ.
    Χωρίς να συμπληρώσω την εν λόγω αίτηση, με έκπληξη διαπίστωσα ότι τον Νοέμβριο κρατήθηκαν αναδρομικά 791 Ευρώ που αφορούν το έτος 2007.
    Σε επαφή με λοιπούς συναδέλφους αντιλήφθηκα ότι η κράτηση αυτή έγινε καταχρηστικά και σε εκείνους.
    Ποια θα πρέπει να είναι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε?

    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε συμφωνία με το σχόλιο της κας Δόνα αυτό που με ανησυχεί είναι το πως μπορούμε να το "κυνηγήσουμε" μαζικά!!! Δεν είναι δυνατόν να το αφήσουμε έτσι ένα τέτοιο "καπέλωμα"...
    Μπορούμε να κινητοποιηθούμε με κάποιο τρόπο?

    Ευαγγελάτος Φώτης
    Χημικός Μηχανικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της ειδικής προσαύξησης και αν υπάρχει κάποιος δικαστικός αγώνας για το υποχρεωτικό του πράγματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος8:18 μ.μ.

    Μήπως θα μπορούσε κάποιος να με διαφωτίσει τι επιπλέον οφέλη έχει κάποιος κάτω των 35 ο οποίος καταβάλει την ειδική προσαύξηση σε σχέση με κάποιον που δεν την καταβάλει μέχρι τα 35;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος9:54 μ.μ.

    Πολύ καλό το άρθρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα

    Είμαι ένας από τους παλαιά ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ και αυτό το έγγραφο προσωπικά μου λέει ότι :
    "Σας επανεγγράφουμε υποχρεωτικά στην Ειδική Προσαύξηση από 03/10/2014 (***βλέπε ποιο κάτω), σύμφωνα με την παρ. 1α, του άρθρου 3 το Ν.3518/2006".

    Εργάζομαι στο εξωτερικό μόνιμα γιατί μετά απο τρεις απολύσεις δεν πήγαινε άλλο. Είμαι από τον Αύγουστο του 2012 στην Μ. Βρετανία από όπου είναι και η γυναίκα μου.
    Έχω κάνει διακανονισμό για τους 10 μήνες που ήμουν ΑΝΕΡΓΟΣ το 2012 τις εισφορές μέχρι το 2016.
    Έχω στείλει την φόρμα Α1 για εξαίρεση εισφορών μου στο Τμήμα Διαδοχικής Ασφάλισης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διμερών Συμβάσεων λόγω εργασίας στο εξωτερικό για το χρονικό διάστημα 03/10/2012(***)-2/10/2014.
    Σήμερα πήρα την νέα φόρμα Α1 για εξαίρεση των εισφορών μου για το χρονικό διάστημα 3/10/2014-2/10/2016 και πάει λέγοντας. Κάθε δυο χρόνια θα πρέπει να κάνω το ίδιο.
    Αυτό που θέλω να μάθω είναι εάν πρέπει να στείλω η ΟΧΙ την σχετική βεβαίωση με το εάν δεν επιθυμώ την υπαγωγή μου στην Ειδική Προσαύξηση λόγω εργασίας μου στο εξωτερικό η εάν η φόρμα Α1 αυτόματα με εξαιρεί από αυτή την διαδικασία.

    Φιλικά

    Μανώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια: