28 Απρ 2014

Πληρωμή ΤΣΜΕΔΕ - Ειδοποιητήρια για Α'εξ 2014

Συνάδελφοι επανέρχομαι με ένα θέμα που μας απασχολεί όλους τις μέρες αυτές.
Οπως θα έχετε δει το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει στείλει βεβαιώσεις πληρωμής σε κανένα ασφαλισμένο. Ο λόγος είναι ότι έθεσε βέτο η εκπρόσωπος του Υπουργείου στο ΔΣ του ΕΤΑΑ, κατόπιν εντολής και σχετικού εγγράφου του Υπουργού κ.Βρούτση, να σταλουν τα ειδοποιητήρια με τις εξωφρενικά προσαυξημένες εισφορές παρά το γεγονός ότι το θέμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη για το αν είναι νόμιμες ή όχι.

Στο πλαίσιο αυτό δε μπορούν να βγουν ειδοποιητήρια καθώς δεν επιθυμεί κανείς μας να πληρώσει ανισόρροπα προσαυξημένες εισφορές την ώρα που το θέμα εκκρεμεί. Απ' ότι μάθαμε, όποιος επιθυμεί μπορεί να πάει να παραλάβει από τα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ ταυτότητα πληρωμής και να πάει να πληρώσει μετά σε Τράπεζα ή στο ίδιο το ταμείο (ανάλογα με την ουρά που θα βρει!) - το ΤΣΜΕΔΕ τοπικά εκδίδει χωρίς την προσαύξηση εισφορών. Από την άλλη, δεδομένου ότι δεν έχουν σταλεί ειδοποιητήρια ούτε έχει βγει κάποια σχετική ανακοίνωση, θα πρέπει μάλλον να θεωρούμε δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προθεσμία πληρωμής ακόμα (αν είχαν σταλεί ειδοποιητήρια αυτή θα ήταν 30/4). Αυτό το συνάγουμε βάσει όλων των ενδείξεων, χωρίς να μπορούμε με απόλυτη βεβαιότητα να πούμε κάτι παραπάνω, γιατί ποτέ κανείς δεν αποκλείει να έρθει ο κ. Βρούτσης και να "διατάξει" οτιδήποτε – έχει ξανακάνει απαράδεκτες και αυθαίρετες ενέργειες σχετικές δυστυχώς, με την πλήρη κάλυψη του Μαξίμου. Δε θέλω να το πολιτικοποιήσω το θέμα αλλά η κατάσταση είναι ακριβώς έτσι δυστυχώς (εδώ το απαράδεκτο έγγραφο/ εντολή τουΥπουργού!)

Οι ανεπίσημες πληροφορίες λένε ότι θα οριστεί προθεσμία τέλος Μαΐου ή τέλος Ιουνίου και ότι δε θα ισχύσει το όριο της 30/4 που ίσχυε τόσα χρόνια. Αλλά μέχρι να έχουμε κάτι επίσημο δε μπορούμε να πούμε με 100% βεβαιότητα. Προσωπικά θα περιμένω και δε βρίσκω λόγο να πάω να στηθώ στο ΤΣΜΕΔΕ και να χάσω 1 ολόκληρη μέρα απ τη ζωή μου (γιατί λιγότερο δεν παίζει - τουλάχιστον στην Αθήνα), με τα παραπάνω δεδομένα. Αυτό απαντάω και ως γνώμη σε όποιον με ρωτάει αλλά λόγω της επιφύλαξης που κράτησα παραπάνω περιορίζομαι στο να αναφέρω τα γεγονότα και να επιλέξει ο καθένας από σας τι θα κάνει.

13 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10:01 π.μ.

    Και τι γίνεται με όλους εμάς που είμαστε σε διακανονισμό συνάδελφε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά 99% το ίδιο ισχυεί. Αλλά επειδή οι συνέπειες σε σας αν κάτι πάει στραβά θα είναι πιο σοβαρές δε θέλω να σας πάρω και στο λαιμό μου, οπότε ίσως είστε οι μόνοι που έχει νόημα να περάσετε μια βολτα απ το ταμείο για να στε 100% σίγουροι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12:21 μ.μ.

    Σήμερα πληροφορήθηκα από συνάδελφο που στάθηκε στις ουρές του ΤΣΜΕΔΕ ότι ακόμα και αν δεν μας έχει έρθει ειδοποιητήριο,που δεν έχουν στείλει ούτως ή άλλως, το ΤΣΜΕΔΕ διατείνεται ότι πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου να έχουμε μεταβεί εκεί, να πληροφορηθούμε το ποσό της οφειλής μας για τις εισφορές του Α εξαμήνου του 2014 και να πληρώσουμε με επιταγή.Επίσημα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Όσο για το ποσό, θα είναι "λίγο αυξημένο"σε σχέση με άλλοτε, ότι καταλάβατε κατάλαβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1:31 μ.μ.

    Μάλλον τα ειδοποιητήρια θα έρθουν μετά τις εκλογές. Οι πρακτικές τους είναι γελοίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3:15 μ.μ.

    Συνάδελφε εγώ σήμερα μετά από επικοινωνία με το ΤΣΜΕΔΕ του Πύργου έμαθα πως έστειλαν σήμερα 28/04/2014 fax στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ όπου αναφέρεται πως από σήμερα θα είναι διαθέσιμη εφαρμογή στο site του ΤΣΜΕΔΕ.
    Εμείς θα μπορούμε να συνδεθούμε δίνοντας τον ΑΜ μας, τον ΑΜ του ΤΕΕ και το ΑΜΚΑ και να εκτυπώνουμε ένα ειδοποιητήριο.
    Με το ειδοποιητήριο θα πάμε στην τράπεζα και θα πληρώσουμε ή μπορούμε μέσω courier (αν δεν μπορούμε να πάμε στο ΤΣΜΕΔΕ) να βγάλουμε επιταγή, να την στέλνουμε με το courier στο ΤΣΜΕΔΕ της περιοχής μας (για τον Πύργο οι επιταγές θα σταλούν στο ΤΣΜΕΔΕ Πάτρας), το courier θα πρέπει να περιμένει να παραλάβει το γραμμάτιο και να μας το φέρει.
    Βέβαια από το πρωί δοκιμάζω στο http://www.tsmede.gr/ μήπως έχει ανέβει η εφαρμογή και δεν βλέπω κάτι... :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σήμερα πάντως στο ΤΣΜΕΔΕ δεν εκτύπωναν ειδοποιητήρια παρά μόνον τα γραμμάτεια είσπραξης. Με λίγα λόγια δεν μπορούσες να εξοφλήσεις το ποσό στην Τράπεζα αλλά μόνο μέσω επιταγής (ή μετρητών για ποσό κάτω το 1500 ευρώ)στα ταμεία του ΤΣΜΕΔΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος9:10 μ.μ.

    Να ρωτήσω κάτι. Απ' ότι θυμάμαι όσοι δεν πληρώνουν στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ αλλά μέσω τραπέζης ή ΕΛΤΑ η προθεσμία είναι μέχρι 30/6 και όχι 30/4. Θα ισχύει και τώρα ή θα έχουμε κυρώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος10:14 μ.μ.

    Το φαξ στο οποίο αναφέρεται ο συνάδελφος όντως άρχισε να διακινείται απόψε.
    Είναι πολλαπλώς παραπάνω από λυπηρό, το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ταμείο, ως τμήμα του εξαμβλώματος που λέγεται ΕΤΑΑ, να συμπεριφέρεται φασιστικά και εχθρικά απέναντι σε εμάς τους ίδιους! Αν είναι δυνατό, με τα πενιχρά πλέον εισοδήματά μας, την υπέρογκη φορολογία από το 1ο ευρώ, με τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολές φόρου, να έχουμε επιπλέον έναν ασφαλιστικό φορέα που ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ πάει να καταστήσει όλους τους μηχανικούς ασφαλιστικά ΜΗ ΕΝΗΜΕΡΟΥΣ (με ό,τι συνέπειες έχει αυτό) διακινώντας ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής με προθεσμία την 30η Απριλίου (!!!) και με την απειλή των προσαυξήσεων, ενώ αποφάσεις οριστικές δεν έχουν ληφθεί ούτε στις συνεδριάσεις του ΤΣΜΕΔΕ!
    Προφανώς θα προσχωρήσω στους καχύποπτους που βλέπουν προσπάθεια διάλυσης του κλάδου μας... ΛΥ-ΠΗ-ΡΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χωρις συνεδρίαση του Δ.Σ. οι υπηρεσιες του ΕΤΑΑ,υπο την απειλη κυρωσεων, προφανως απαντανε αυστηρα τυπικα - δε τους κατηγορω, δημοσιοι υπαλληλοι υπο εκβιασμο ειναι. Τον κ.Σελλιανακη, διορισμενο προεδρο του ΕΤΑΑ οπως και τον Υπουργό μονο ειναι να κατηγορουμε. Προσωπικα ειμαι σχεδον σιγουρος οτι ως προς πιθανες προσαυξησεις δεν θα ισχυσει το 30/4 τελικα. Δεν εχω πληροφοριες αλλα πραγματικα οσο ψυχοπαθεις και να ναι δε στεκει να μπουν κυρωσεις οταν δεν εχουν ουτε ειδοποιητηρια φυγει ουτε καποια ανακοινωση βγει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11:22 π.μ.

    Σχετικά με τις πληροφορίες του συν. @3:15, δεν βλέπω καμιά εφαρμογή εκτύπωσης ειδοποιητηρίων στο site του ΤΣΜΕΔΕ. Και πώς άλλωστε, αν δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι ποιο είναι το ποσό;

    Το μόνο που υπάρχει στο site είναι μια ανακοίνωση ότι το ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε στις 14/4 παράταση για τις 31/8, αλλά το ΕΤΑΑ δεν έχει ακόμη αποφασίσει!

    Συνάδελφοι, όσοι έχετε άκρες στα κανάλια, πείτε τους να το βγάλουν άμεσα! Είναι ανίκανοι, άθλιοι καραγκιόζηδες και πρέπει να το μάθει ο κόσμος ΠΡΙΝ από τις εκλογές! Αυτό είναι το μόνο που θα τους τσούξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος2:58 μ.μ.

    Πέρισυ κάποιοι από εμάς πληρώσαμε στην ώρα μας τις αυξημένες εισφορές Α' εξαμ. 2013 . Μετά μας είπαν ότι θα αφαιρεθούν από τις επόμενες εισφορές πράγμα που δεν έγινε.
    Πότε θα γίνει αντιλογισμός γνωρίζει κανείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σας, έχουμε κάποιο νέο σχετικά με το αν θα έρθει ειδοποιητήριο; Αν οχι με ποίο τρόπο θα πληρώσουμε;;Παίρνω τηλεφωνο αλλα δεν το σηκώνουν!

    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγχαρήτηρια για το blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχω πληρωμένο και το Β εξάμ. του 13. Από τον Ιούλιο ζητώ διακανονισμο για το Α14. Μου λένε περίμενε μετα τις 20 Σεπ. Τώρα είπαν ναι, πλήρωσε 400 για τον Ιούν + 60Ε για ΟΑΕΔ και μετά μπές στο Ιντερνετ, θα δείς τις δόσεις. Βεβαίως μέχρι και 31 Οκτ πρέπει να πληρώσω 2340 μετρητά το Β14.
    - αφού με ζορίζει το Α14 πώς ζητας εμπρόθεσμα το Β14 - Δεν ενδιαφέρονται να εισπράξουν -
    Θα πάω στο ΤΕΕ να αποποιηθώ της ιδιότητας του Μηχανικού και ακολούθως αίτηση διαγραφής από το ΤΣΜΕΔΕ και τέλειωσα.
    Φίλοι αναρωτηθείτε το κόστος του να έχεις άδεια εξάσκησης. Τη δουλειά μας την ξέρουμε ούτως ή άλλως. Άς πληρώσουμε κάποιο συνάδελφο που αντέχει στο κάτω κάτω.

    Αριστείδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια: