Blog του Δημήτρη Πανόπουλου για την
πληφορόρηση και επικοινωνία των ελλήνων μηχανικών.
Το blog λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια ως σημείο επικοινωνιας για θεματα που αφορουν το ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ, την εφορία όπως και άλλα που μας απασχολουν ως μηχανικούς.
Δημήτρης Πανόπουλος (panopoulos@teemail.gr)
Μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ
15 Οκτ 2007
Κείμενο Νόμου
Προς περαιτέρω διερεύνηση των θεμάτων του ΤΣΜΕΔΕ και της ειδικής προσαύξησης, ανέβασα (στην κατηγορία χρήσιμα κείμενα) το κείμενο του Νόμου περί της αναδιάρθρωσης των κλάδων του Ταμείου μας προκειμένου όποιος θέλει να το μελετήσει. Επειδή απλά οι ορολογίες είναι αρκετά μπλεγμένες, μελετήστε το αρκετα πριν βγάλετε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Και φυσικά για κάθε παρατήρηση που έχετε, αφήστε ένα σχόλιο εδώ καθώς όπως έχουμε ξαναπει είμαστε κι εμείς Μηχανικοί και όχι Νομικοί και άρα υπάρχει πάντα η πιθανότητα, όσο καλά και να μελετήσαμε το Νόμο, κάτι να μας έχει ξεφύγει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ο Συνάδελφος Νίκος Τσέλιος έκανε ορισμένες παρατηρήσεις επί των θεμάτων του ΤΣΜΕΔΕ που θίξαμε. Ακολούθως παρατίθενται το σχόλιο του συναδέλφου καθώς και σχετικές διευκρινήσεις (σε πλάγια γράμματα) από εμάς:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Δημήτρη,
συγχαρητήρια για τη προσπάθεια σου να διευκρινήσεις ορισμένα ζητήματα σχετικά με το θέμα της ειδικής προσαύξησης. Υπάρχουν όμως μερικά ζητήματα όπως προκύπτουν από το κείμενο που έχεις αναρτήσει τα οποία διευκρινίζονται ξεκάθαρα και καλό θα ήταν να τα αναδείξουμε για να μην υπάρχουν παρανοήσεις.
1)Οι εισφορές που καταβάλλονται για την πρόσθετη σύνταξη είναι για τους μισθωτούς ποσοστό 3% επί του συνόλου των αποδοχών τους και 3% για τον εργοδότη. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ποσοστό 6% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία υπάγονται. Αυτός είναι ο τρόπος υπολογισμού για το ποσό της ειδικής προσαύξησης. Οπότε το σχόλιο σου για 55 (έκπτωση εως το 2011) ή 80 ή 133 (αυτό πως προκύπτει?) στο 5.1 φοβάμαι ότι μπερδεύουν παρά διαφωτίζουν.
Αγαπητέ Νίκο. Καταρχήν ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις. Νομίζω απλά ότι εχεις μπερδευτεί με το νόμο και δεν σε κατηγορώ το είχα πάθει και εγώ μέχρι να κάτσω να μελετήσω με ιδιαίτερη προσοχή το τι ακριβώς συμβαίνει. Και είναι λογικό γιατί α) είμαστε Μηχανικοί και όχι Νομικοί και β) είναι από μόνο του το ασφαλιστικό σύστημα του ΤΣΜΕΔΕ πιο μπερδεμένο κι από τα μπερδεμένα…
Επί της παραπάνω παρατήρησής σου η απάντηση είναι μην μπερδεύεις την ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ/ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ με την ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ! Και για να εξηγήσω: τόσα χρόνια είχαμε α. Κύρια σύνταξη, β. Επικουρική σύνταξη, γ.Εφάπαξ και υπό συγκεκριμένες συνθήκες κάποιοι συνάδελφοι (ελεύθεροι επαγγελματίες ως επί το πλείστον) είχαν και Σύνταξη από τον Ειδικό Λογαριασμό. Τώρα παραμένουν οι 3 πρώτες, ενώ η τελευταία αντικαθίσταται από την Ειδική Προσαύξηση, στην οποία όμως πια εντασσόμαστε όλοι. Και με ιδιαίτερα μεγάλες εισφορές μάλιστα.
Όσον αφορά το 55, το 79 και το 133, προσδιορίζονται όλα σαφέστατα μέσα στο Νόμο ως ποσοστά επί του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας του Ν.2084/1992 και του ΠΔ 124/1993. Και μάλιστα επειδή τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών αυξάνονται με τον καιρό, το 133 πιθανότατα θα είναι ακόμα περισσότερο.
2) Λες στο 5.2 ότι τα 1085 ευρώ είναι πολύ λιγότερα από 1085 γιατί δεν αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά. Αυτό προφανώς δεν ισχύει (άλλωστε σε προηγούμενη σελίδα αναφέρεις ότι η ειδική προσαύξηση είναι 1.33*κύρια σύνταξη και προφανώς υπολογίζεται πάνω στην κύρια που με τη σειρά της αναπροσαρμόζεται το οποίο είναι και το σωστό.
Μακάρι να είχες δίκιο αλλά ούτε αυτό ισχύει. Αν πρόσεξες στο κείμενό μου αναφέρω (βάσει του Νόμου τον οποίο ανέβασα και στο blog μόλις) ότι είναι 1,33 * σύνταξη ΠΑΛΑΙΟΥ ασφαλιστικού. Η διαφορά της τελευταίας από τη σύνταξη του ΝΕΟΥ ασφαλιστικού είναι ότι δεν έχει τιμαριθμική αναπροσαρμογή αλλά είναι καρφωμένη στο 816 ευρω. Αν ήταν 1,33 * σύνταξη ΝΕΟΥ ασφαλιστικού τότε πράγματι θα υπήρχε τιμαριθμική αναπροσαρμογή… Όμως δεν είναι έτσι δυστυχώς…
3) Για το θέμα της υποχρεωτικής ένταξης μετά τα 35 συμφωνώ μαζί σου ότι ίσως να μην έχει τόσο νοήμα. Δεν ξέρω άν είναι όμως το μείζων ή το έλλασον καθώς το συνολικό όφελος για κάθε ασφαλισμένο είναι ξεκάθαρα πολύ σημαντικό (πάντα σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση). Στη διεύθυνση
http://www.tsmede.gr/guide/3%20SYNTAKSI.htmhttp://www.tsmede.gr/guide/3%20SYNTAKSI.htm
απαντώνται με σαφήνεια τα ερωτήματα που θέτεις
Να είσαι καλά
Τσέλιος Νίκος
Όπως καταλαβαίνεις βάσει των παραπάνω, πολύ αμφιβάλλω για το πόσο σημαντικό είναι το όφελος σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος…
Εγώ δεν προτείνω ούτε να το κάνει, ούτε να μην το κάνει κανείς… Αυτό που λέω είναι ότι αν τα βάλεις κάτω καθαρά οικονομικά (και σε σύγκριση πχ με το να έβαζες τα ίδια λεφτά σε ένα προθεσμιακό λογαριασμό) μάλλον συμφέρει να μην το κάνει κανείς αλλά και πάλι εξαρτάται από το πότε θα πάρουμε σύνταξη, πόσα χρόνια θα ζήσουμε και τι θα αποφασίσουν οι μελλοντικές διοικήσεις ΤΣΜΕΔΕ και Υπουργείων…
Το δικαίωμα όμως στην «προαιρετικότητα» πιστεύω έπρεπε και πρέπει να αφήνεται στον Μηχανικό…
Κι εσυ να σαι καλα και ευχαριστούμε. Επισης επειδή αν και τον έχουμε μελετήσει το νόμο, δεν αποκλείεται κάτι να έχει ξεφύγει (καθώς ξαναλέω ότι δεν είμαστε Νομικοί), οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση υπάρχει είναι ευπρόσδεκτη στην προσπάθεια να αποκτήσουμε όλοι μια ακόμα πιο ακριβή εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει…
Δ. Πανόπουλος
Αγαπητέ Δημήτρη,
ΑπάντησηΔιαγραφήυπάρχει ένα ακόμα σημείο που μάλλον δεν το έχουν
προσέξει πολλοί στον Ν3518 και αφορά το ποσό που
θα λάβουμε από την ειδική προσαύξηση. Ο τύπος είναι:
Σ = 1,33*Β*(40-Δ)/40,
όπου Δ είναι ο χρόνος που κάποιος είναι ταυτόχρονα
ασφαλισμένος και στο ΤΣΜΕΔΕ και σε άλλο ταμείο (π.χ. Δημόσιο).
Εφόσον την ώρα που συνταξιοδοτηθείς έχεις εργαστεί
36 χρόνια στο Δημόσιο, το κλάσμα γίνεται ίσο με 1/10
και άρα το ποσό της προσαύξησης είναι (για Β=816 αυτή
τη στιγμή) μόνο 108 ευρώ!
Οι μηχανικοί του Δημοσίου μάλλον κατακλέβονται...
ο συνάδελφος Β. Δημακόπουλος έχει ενδιαφέρουσα καί σωστή άποψη. Αυτό τό αμαρτωλό Δ τί είναι; Καί (κυρίως) πώς θά εφαρμοστεί σέ διαδοχική ασφάλιση γιά τόν τέως ΕΛΠΠ;
ΑπάντησηΔιαγραφή