12 Φεβ 2010

Σκέψεις και προτάσεις για το διάλογο για το ασφαλιστικό...

Προσπαθώντας να είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται αλλά και ταυτόχρονα επεξηγηματικός, συνόψισα στο κείμενο που ακολουθεί ορισμένες σκέψεις και προτάσεις σχετικά με το προς τα που θα έχει νόημα να κατευθυνθεί ο διάλογος που έχει αρχίσει για το ασφαλιστικό, τόσο των μηχανικών όσο και συνολικά. Θα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική η ανταλλαγή απόψεων επί του κειμένου αυτού προκειμένου να διαμορφωθεί σε μια τελική και δημοσιεύσιμη έκδοση...

Τα τελευταία χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα έχει υποφέρει από πλήθος αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων, χωρίς επαρκή μελέτη και ρεαλιστικούς στόχους και με αποτελέσματα εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα. Η πρόσφατη συνένωση του ΤΣΜΕΔΕ με άλλα ταμεία (Ιατρών, Νομικών κλπ) στο πλαίσιο της δημιουργίας του ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ που λέγεται ΕΤΑΑ κατέδειξε με τον τρόπο που έγινε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο δεν επετεύχθησαν οικονομίες κλίμακας που μας έλεγαν, αλλά αντίθετα το κόστος λειτουργίας του ενιαίου πια ταμείου έχει υπερβεί αισθητά το συνολικό κόστος λειτουργίας που είχαν τα ταμεία που ενοποιήθηκαν. Και φυσικά καμία βελτίωση δεν επήλθε για όλους εμάς, τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ ή/και των υπολοίπων ταμείων!!!

Σήμερα 464.000 από τις 930.000 επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν καταβάλλουν στα ασφαλιστικά ταμεία το αντίτιμο των οφειλόμενων εισφορών. Η εισφοροδιαφυγή το 2009 εκτιμάται στα 8,3 δισ. ευρώ και το κράτος – ο μεγαλύτερος εισφοροδιαφεύγων! – από το 1993 οφείλει στα ασφαλιστικά ταμεία 12 δισ. ευρώ.

Η δυσμενής οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, που προκαλείται κατά κύριο λόγο από την κατάρρευση των νομοθετημένων τους εσόδων καταδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης αλλαγής πορείας ώστε η κοινωνική ασφάλιση να μπορεί να ανταποκριθεί στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της. Και η ανάπτυξη ενός διαλόγου μεταξύ υπουργείου και εκπροσώπων της ίδιας της κοινωνίας - αληθινών εκπροσώπων, κι οχι ψευτοπαραγόντων που δεν εκφράζουν ούτε τον εαυτό τους - προσανατολισμένου μακρυά από τις λογικές του παρελθόντος που θέτουν ως κύριο ζήτημα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων και τα αποθεματικά των ταμείων, μεταθέτοντας και διογκώνοντας το πρόβλημα στο μέλλον. Όταν περίπου το ένα τέταρτο των νέων μηχανικών είναι άνεργοι και ένα αντίστοιχο ποσοστό εργάζεται με μισθωτή σχέση αλλά πληρώνεται μέσω αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, κάθε συζήτηση σχετικά με το χρόνο συνταξιοδότησης θεωρείται «εκτός θέματος».

Αντίθετα, η αναγκαιότητα αναπροσανατολισμού των ασφαλιστικών πολιτικών από τις παραμετρικές αλλαγές στη δημιουργία κεφαλαιακού αποθέματος για τη χρηματοδότηση των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων αλλά και των νέων γενεών είναι αναμφισβήτητη. Αποτελεί ψευδαίσθηση ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας θα σώσει το ασφαλιστικό σύστημα. Από αντικειμενικά στοιχεία προκύπτει ότι αν δεν αλλάξει η τωρινή κατάσταση στα ταμεία, μια αύξηση πχ των ορίων ηλικίας κατά δύο έτη δεν μετατοπίζει παρά μόνο κατά 6 μήνες ως ένα χρόνο το έτος κρίσης του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ αντίθετα μια μείωση της εισφοροδιαφυγής κατά 20% το μετατοπίζει κατά επτά χρόνια!
Με βάση τα δεδομένα αυτά, αναδεικνύεται ως κεντρικό θέμα του επερχόμενου κοινωνικού διαλόγου η απόφαση και η υλοποίηση δημιουργίας ασφαλιστικού αποθεματικού ικανού να χρηματοδοτήσει τους κλάδους κύριας σύνταξης των ασφαλιστικών ταμείων των ήδη συνταξιούχων αλλά και των νέων γενεών.

Στην κατεύθυνση αυτή τα αιτήματα του κοινωνικού κινήματος συνοψίζονται και πρέπει να επικεντρωθούν σε πέντε κατευθύνσεις:
1. καταπολέμηση της αυξανόμενης εισφοροδιαφυγής
2. καταπολέμηση της αμοιβής των μόνιμα απασχολούμενων συναδέλφων μέσω αποδείξεων παροχής υπηρεσιών
3. κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους έναντι των ασφαλιστικών ταμείων
4. κατάργηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας
5. εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση λειτουργίας των ταμείων, ώστε να εξαλειφθούν οι εστίες διαφθοράς, σπατάλης και κακοδιαχείρισης

Το ασφαλιστικό σύστημα πλησιάζει στο σημείο μηδέν, στο σημείο της απόλυτης κρίσης. Η ανάγκη για σοβαρή μεταρρύθμιση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Είναι η στιγμή που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν το παρόν και το μέλλον μας. Αποφάσεις που δε θα στρέφονται έναντι των ασφαλισμένων, των παλιών ή των νέων, αλλά που θα συμπορεύονται με τη προσπάθεια ανάταξης της εθνικής οικονομίας και θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη ρίζα τους κι όχι ψαλιδίζοντας τα δικαιώματα μας καλώντας μας να είμαστε οι πρώτοι που θα «θυσιαστούμε» χωρίς μάλιστα κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα…

Δημήτρης Πανόπουλος
panopoulos@teemail.gr

Στη διάθεση σας για τα σχόλια σας...

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9:54 π.μ.

    Δημήτρη καλημέρα και μπράβο για την πρωτοβουλία σου να θίξεις αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα. Κανονικά όλοι οι μηχανικοί θα έπρεπε να έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και να τους εκδηλώνουν συντονισμένα και συστηματικά.

    Το κακό ξεκίνησε με την ενοποίηση των ταμείων και συνεχίζεται καθημερινά.. Βλέπε θέματα συντελεστών, βλέπε αποζημιώσεις κάτω της συλλογικής (γιατί διαφορετικά θα υπάρξει απόλυση…), βλέπε καθημερινές απολύσεις συναδέλφων…

    Από εκλεκτοί επιστήμονες καταλήξαμε να μην βάζουμε την ιδιότητα του μηχανικού στα βιογραφικά μας γιατί αν την βάλουμε οι υποψήφιοί εργοδότες μας θα προτιμήσουν κάποιον (όχι καλύτερο αλλά..) φθηνότερο!

    Γνωρίζω συναδέλφους που δεν αναφέρουν στο βιογραφικό τους το γνωστό «Μέλος ΤΕΕ» γιατί δυσαρεστεί τα «στελέχη» από τα ΙΕΚ και τα ΤΕΙ που «στελεχώνουν» τις HR θέσεις σε πολλές εταιρίες. Και είναι φυσικό αφού σε πολλές ειδικότητες μηχανικών δεν υπάρχουν ακόμα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Τρανό παράδειγμα οι Μηχανικοί Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιας και δεν ορίζεται ακόμα πουθενά γι’ αυτούς τι πάει να πει «δικαίωμα υπογραφής». Για να χτίσεις ένα σπίτι θέλει πολύ σωστά υπογραφή μηχανικού… Για να χτίσεις ένα πληροφοριακό σύστημα στην Ελλάδα θέλει απλά την γνώμη του φίλου σου που διαβάζει κάθε μήνα το RAM και το PC Magazine.

    Κλείνω θίγοντας το θέμα του επιδόματος ανεργίας των ανέργων μηχανικών. Μηχανικοί απολυμένοι από μία εταιρία μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας. Εάν όμως δουλεύουν με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (όπως οι περισσότεροι) και απολυθούν δεν παίρνουν τίποτα. Γιατί; Όταν έχεις δελτίο δεν χρειάζεσαι δύο και τρεις και τέσσερεις μήνες για να βρεις καινούρια δουλειά; Και μην μου πει κανείς ότι έχεις παράλληλες δραστηριότητες…. Όλες οι εταιρίες σε θέλουν με μπλοκάκι αλλά και πλήρες οκτάωρο, ενώ οι περισσότεροι σε υποχρεώνουν να υπογράψεις ότι δεν συνεργάζεσαι με άλλη εταιρία του χώρου. Συμφωνώ ότι παλαιότερα ένας πολιτικός μηχανικός έπαιρνε έργα κυρίως μεγάλα που του εξασφάλιζαν την αξιοπρεπή διαβίωση ακόμα και εάν ένα διάστημα έμενε χωρίς απασχόληση. Στις μέρες μας όμως ένας μηχανικός υπολογιστών μπορεί να πάρει έργο 500 και 600 ευρώ, όπως η κατασκευή μίας ιστοσελίδας. Άρα μιλάμε για βραχυχρόνια έργα που δεν εξασφαλίζουν καμία εισοδηματική σταθερότητα. Ειδικά σε ημέρες οικονομικής κρίσεως όπως αυτές που διανύουμε… Είναι ολοφάνερο πως η ανεργία υπάρχει πλέον και στους μηχανικούς (ναι και σε αυτούς με το μπλοκάκι..) και το κράτος οφείλει εν ονόματι της ισότητας των πολιτών να τους παρέχει τα επιδόματα που παρέχει σε όλους τους υπόλοιπους. Το επίδομα ανεργίας το δικαιούνται μέχρι και οι ξενόγλωσσοι συνάνθρωποί μας (ιδιοκτήτες πράσινης κάρτας) αλλά δεν το δικαιούνται τα μέλη του κλάδου με τις μεγαλύτερες – μακράν - ασφαλιστικές εισφορές.


    Ελπίζω να μην πλατείασα, αλλά θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτό το blog θα αποτελέσει την αφορμή για να αρθούν όλες αυτές οι αδικίες…..

    Θ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://stelianos.wordpress.com/2009/06/08/manifestation/

    άσχετο δεν είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίδομα ανεργίας εδώ και τώρα. Κατάργηση της προσαύξησης καθυστέρησης πληρωμής εισφορών. Μέτρηση του ποσοστού ανέργων μηχανικών. Δημιουργία ειδικού γραφείου στο ΤΕΕ για άνεργους μηχανικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τον κλαδο προνοιακων παροχων θα δοθει ενα βοηθημα, αλλά και παλι λογω μη υπαρξης νομοθετικου πλαισιου δεν μπορει να γινει μεταφορα μερους των πορων των αλλων κλαδων. Ετσι λενε πρεπει να μπει (μεχρι να νομοθετηθει) ΕΠΙΠΛΕΟΝ εισφορα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η συνταξη υπολογιζεται ως ποσοστο (70%) επι του μισθου της τελευταιας 5ετιας. Το 70% προκυπτει ως αποτελεσμα του πολλαπλασιασμου των 35 ετων ασφαλισης με το ποσοστο αναπληρωσης 2% για καθε ετος, 2%x35=70%. Τωρα λενε οι συντελεστες να γινουν μικροτεροι.
    Εμεις οι "νεοι ασφαλισμενοι" μετα το 1993 δεν εχουμε ουτε αυτο. Αρχικα ο νομος την ορισε (αυθαιρετα) στα 816 (ποτε δεν καταλαβα γιατι οχι 800 ή 820 στογγυλα?) και σταδιακα με υπουργικες αποφασεις εγινε : 816€ + 4% + 3% + 2% = 891,58€.
    Εχω την απορια για την αλλαγη που σκοπευουν να κανουν στην δικια μας κατηγορια ασφαλισμενων που δεν εχουμε ποσοστα αλλά αυθαίρετα ποσά.
    Ιδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ιδού το Νεο Υπερ-Ασφαλιστικο Νομοσχεδιο
    http://www.enet.gr/?i=portofoli.el&id=160698

    Στο Αρθρο 27 παρ 7 η Κυρια Συνταξη παρεχεται απο το ΕΤΑΑ, και βαρυνεται με το ποσο των Βασικων Συνταξεων (360Ευρω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια: