11 Σεπ 2008

Απο ΤΕ σε ΠΕ και απο Ταμειο Δημοσιου σε ΤΣΜΕΔΕ...

Καλησπέρα κύριε Πανόπουλε,

Ζητώ συγγνώμη για την απευθείας επικοινωνία μαζί σας αλλά δεν έβρισκα σχετικό θέμα για να το επισυνάψω στο blog.
Άμα θέλετε μπορείτε να το ανεβάσετε με τα στοιχεία μου.
H "ιστορία" μου έχει ως εξής:

Είμαι 34 ετών και ασφαλίστηκα για πρώτη φορά στο ΙΚΑ τον Οκτώβρη του 1996. Το Μάρτιο του 2003 διορίστηκα ως ΤΕ Μηχανικός στο Δημόσιο όπου και υπηρετώ έως σήμερα. Από τον Ιούλιο του 2008 είμαι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Υπολογιστών. Τις προσεχείς ημέρες θα δώσω εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
1) Από σχετικό ψάξιμο που έκανα βρήκα ότι υποχρεωτικά ασφαλίζομαι μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ και δεν έχω την επιλογή να κρατήσω και του Δημοσίου όπως γινόταν παλαιότερα. Είναι όντως έτσι;
2) Από την υπηρεσία που εργάζομαι μου είπαν ότι είναι αδύνατο να πληρώσουν αυτοί τις αναλογούσες σε αυτούς εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ γιατί δεν είμαι ακόμα ΠΕ (έχω κάνει σχετική αίτηση για μετάταξη από ΤΕ σε ΠΕ αλλά η διαδικασία δε βλέπω να ολοκληρώνεται πριν το νέο έτος) Ακόμα με ενημέρωσαν ότι δεν προβλέπεται κάποια επιστροφή ποσών που έχω δώσει για ταμείο αρωγής, υγείας, ΜΤΠΥ κ.τ.λ.

Ακόμα μου είπαν ότι δεν θα μετρήσει καθόλου η προϋπηρεσία μου ούτε στο Δημόσιο αλλά ούτε και στο ΙΚΑ.

Ισχύουν τα ανωτέρω; Κι αν όχι τι μπορώ να κάνω για να διεκδικήσω τα σχετικά ποσά;

3) Η ειδική προσαύξηση είναι υποχρεωτική για μένα κι αν όχι τι με συμφέρει; Τον Ιανουάριο θα είμαι 35 ετών και νομίζω από και πέρα θα είναι υποχρεωτική.

Έχω έρθει σε επικοινωνία με το ΤΕΕ (απάντηση: πάρτε το ΤΣΜΕΔΕ) με το ΤΣΜΕΔΕ (απάντηση: δε χρειάζεται να κάνω τίποτα θα γίνουν όλα αυτόματα) και με την ΕΜΔΥΔΑΣ (απάντηση : όταν κάνετε μετάταξη σε ΠΕ ελάτε να το δούμε). Σημειωτέον στην ΕΜΔΥΔΑΣ μίλησα με έναν κύριο ο οποίος πραγματικά πιστεύω ότι είναι ο μόνος που θα ασχοληθεί περαιτέρω εάν πάω από κοντά.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή και την υπομονή σας!

KONSTANTINOS CHONDROPOULOS
ELECTRICAL ENGINEER & COMPUTER SCIENCE ENGINEER


Αγαπητέ συνάδελφε,
Κατ' αρχήν υπομονη! Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι χαμηλοτάτου επιπέδου δυστυχώς ακόμα σε επίπεδο τουλάχιστον διάχυσης της πληροφορίας...

Θα σου απαντήσω σε όσα γνωρίζω όμως:
1. Έχω την αίσθηση οτι είναι αλήθεια. Αν κάποιος αναγνωστης του blog εχει βρει οποιαδηποτε "τριπλα" σε αυτό, ας μας το πει με ένα comment.
2. Η προϋπηρεσία φυσικα και θα μετρήσει! Θα την λάβει υπόψιν του το ΤΣΜΕΔΕ οταν ειναι να πάρεις σύνταξη. Δε χάνονται τα συντάξιμα χρόνια (αν απο εισφορες κλπ ειναι ολα σωστα) επειδη αλλαζεις ταμείο. Οποιος στο ειπε αυτο να στο δώσει και γραπτά.
Οτι δεν ειναι δυνατον να σου πληρωσουν τιποτα μέχρι να γίνεις ΠΕ ίσως να ισχύει πάντως. Τώρα για τα ποσά που έχεις δώσει μπορείς να τα πάρεις πίσω από τα αντίστοιχα ταμεία (όχι απο την υπηρεσια σου) αλλα μονο αν αφορουν το διάστημα από τη μέρα που θα περάσεις τις εξετάσεις του ΤΕΕ και μετα.
3. Ειτε σε συμφέρει είτε όχι σε λιγο καιρο θα ενταχθείς. Στη θέση σου θα εμπαινα απο τώρα μαλλον απ τη στιγμη που ειναι ετσι.

Ξαναλέω δεν ειμαι νομικος, ουτε στέλεχος κάποιου από τους φορείς. Απαντάω βάσει των γνώσεων που εμπειρικά εχω και βάσει των νόμων που έχω διαβάσει κι εγω και άλλοι συναδελφοι μου που συνεισφέρουν στο blog αυτο.

Η βασικη αρχη ειναι: Οταν καποιος σου λεει κατι που σου φαινεται περιεργο, κανε αιτηση και ζητα να στο απαντησει γραπτα. Ειναι ο μονος τρόπος να σου δωσει τεκμηριωμενη απαντηση. Αλλιως σου λενε το μακρυ και το κοντο τους για να σε ξεφορτωθούν (κακα τα ψεματα συμβαινει με το 90% των δημοσίων υπαλληλων που βλέπουν κοινο).

Αν εχεις νέα, ενημέρωσέ μας ώστε να το δουν και άλλοι συνάδελφοι.

Καλή συνέχεια
Δ.Πανόπουλος

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα-

    1- Υποχρεωτικά ΤΣΜΕΔΕ.

    2- Θα κάνεις γραπτά το αίτημα στη διεύθυνση προσωπικού και θα ζητάς βάση ποιων διατάξεων δεν μπορούν να σου επιστρέψουν τα χρήματα όταν γίνεις ΠΕ. Μετά θα βρεις τις διατάξεις και θα τις διαβάσεις. Το ίδιο και για την προϋπηρεσία.

    Αφού τα διαβάσεις, δεις πως έχεις δίκιο και συμβουλευτείς νομικό, θα τα διεκδικήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ποιό σκληρή συντεχνία των μεγαλοεργολάβων και μεγαλοκατασκευαστών του τεε δηλαδή χωρίς επιμελητήριο και ανασφάλιστοι, εμπρός στο μένος, ολοκληρωτικό φασισμό και κόμπλεξ ανωτερότητας της απαράδεκτης και διασπαστικής τακτικής της ηγεσίας των φελών και των Βασιλικών διαταγμάτων του ΤΕΕ που δεν εκφράζει ούτε καν τα μέλη του ΤΕΕ και αμαυρώνει την ιστορία δεν αφήσατε να ασφαλιστούν στο ΤΣΜΕΔΕ οι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι του τεχνολογικού τομέα των Μηχανικών
    τετραετούς φοίτησης αφήνοντας ανασφάλιστους τους ίδιους και τις
    οικογένειες τους, αδιαφορώντας ότι οι τεχνικοί σε κάθε έκδοση οικοδομικής άδειας κ.λ.π, πληρώνουν στο τεε και ΤΣΜΕΔΕ σας, ήρθε το πλήρωμα του
    χρόνου όπως στρώσατε έτσι θα κοιμηθείτε , τώρα θα είστε μαζί στο Ε.Τ.Α.A χέρι χέρι με τους Αγράμματους κλητήρες περίπου Δημοτικό, διότι λέτε
    υποκριτικά ότι θα είναι μαζί μας από το ταμείο το νομικών μόνο οι
    δικηγόροι, οι φελλοί επιπλέουν.


    MCs2(DMSM) Grande école POLYTECHΝ.ENSICA- SUPAERO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4:40 π.μ.

    Υπήρξε κάποια εξέλιξη στο θέμα κ. Χονδρόπουλε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν υπάρχει ακόμα κάποια εξέλιξη με το θέμα μου. Όταν θα έχω οποιαδήποτε είδους ενημέρωση θα την αναρτήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3:03 π.μ.

    Σχετικά με:
    "Θα σου απαντήσω σε όσα γνωρίζω όμως:
    1. Έχω την αίσθηση οτι είναι αλήθεια. Αν κάποιος αναγνωστης του blog εχει βρει οποιαδηποτε "τριπλα" σε αυτό, ας μας το πει με ένα comment."

    Είναι αλήθεια με την ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ της εγγραφής στο ΤΕΕ. Αν κάποιος διπλοματούχος ΔΕΝ πάρει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, το ΤΕΕ ΔΕΝ μπορεί να τον βρει, και ασφαλώς, δεν θα τον ψάξει για να τον ασφαλίσει στο ΤΣΜΕΔΕ με το ζόρι... (τα διακιώματα του ελεύθερου επαγγέλματος "παρακρατούνται" από το Δημόσιο σε περίπτωση διορισμού ούτως ή άλλως, δηλαδή ο διορισμένος στο δημόσιο μηχανικός δεν έχει δικαίωμα εξασκήσεως ελεύθερου επαγγέλματος, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των εκπαιδευτικών - μηχανικών, πράγμα που σημαίνει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ΔΕΝ συμφέρει η εγγραφή στο ΤΕΕ). Ο διορισμός στο Δημόσιο (και οι προκηρύξεις στον ΑΣΕΠ) εξ όσων γνωρίζω, ζητάνε "Διπλωματούχο Μηχανικό". Καταθέτεις το Δίπλωμα. Δεν έχω δει, μέχρι στιγμής τουλάχιστο, να ζητείται στις παραπάνω περιπτώσεις "άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος" ή άλλο χαρτί από το ΤΕΕ...
    ΑΚΡΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
    Κάποιος διπλωματούχος μηχανικός μετά την αποφοίτηση αποφασίζει τελικά να μην εργαστεί ως μηχανικός, αλλά (έστω...) ως έμπορος. Αν δεν πάει στο ΤΕΕ για "άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος", κανείς δεν θα τον ενοχλήσει για το ΤΣΜΕΔΕ (θα ήταν παράλογο άλλωστε...). Μπορεί να εγγραφεί σε όποιο ταμείο επιθυμεί. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση να είναι επιβεβλημένη η εγγραφή στο ταμείο των εμπόρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10:51 μ.μ.

    Κι άλλο ένα ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
    ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ
    Έστω, κάποιος τελειώνει το μαθηματικό και διορίζεται στο Δημόσιο ως μαθηματικός στην εκπαίδευση. Εγγράφεται κανονικά στο ταμείο του δημοσίου. Στη συνέχεια, αποφασίζει να συνεχίσει τις σπουδές και παίρνει και Δίπλωμα μηχανικού. ΑΝ αποφασίσει να εργαστεί ως μηχανικός, τότε υποχρεωτικά θα φύγει από το δημόσιο για να ασφαλιστεί στο ΤΣΜΕΔΕ. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, δηλαδή αν δεν εργαστεί ως μηχανικός - άρα δεν πάει στο ΤΕΕ για άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, σαφώς ΟΥΤΕ το ΤΕΕ, ΟΥΤΕ το ΤΣΜΕΔΕ θα ψάξουν να τον βρουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3:18 π.μ.

    Απαντώ στον αμέσως "από πάνω" Ανώνυμο.

    Ό,τι λες είναι απόλυτα σωστό εκτός του: "δεν έχω δει, μέχρι στιγμής τουλάχιστο, να ζητείται στις παραπάνω περιπτώσεις "άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος"".
    Έχω δει αρκετές τέτοιες προκηρύξεις. Προφανώς είσαι Μηχανικός Υπολογιστών όπου πολλές φορές δε ζητούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στις προκυρήξεις ΑΣΕΠ.
    Σε Πολιτικούς,Αρχιτέκτονες,Ηλεκτρολόγους,
    Μηχανολόγους κτλ συνήθως ζητούν και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7:15 μ.μ.

    Συνάδελφε έχεις δίκιο.
    ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ:
    Απόσπασμα από ΣΧΕΔΙΟ Π.Δ.:
    Τεύχος ΤΕΕ 2522, σελ. 70, Άρθρο 2, Παρ. 2.2
    Επίσης, ΑΚΡΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ (ζητούσε διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ) και δικαιώθηκε από τον Σ.τ.Π.
    Παραθέτω το συμπέρασμα:
    "Με βάση τα ανωτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι στην περίπτωση του κυρίου Συνεφακούλη, τυγχάνουν άμεσης και ευθείας εφαρμογής οι προαναφερόμενες συνταγματικές διατάξεις, ώστε να του επιτραπεί η άμεση αποχώρηση από το ΤΕΕ και η διαγραφή από το μητρώο, σε κάθε δε περίπτωση να του επιτραπεί η εξαίρεση από τον κλάδο κύριας σύνταξης του ΤΣΜΕΔΕ, καθώς αυτό ως ασφαλιστικός φορέας οφείλει να ασφαλίζει την απασχόληση του μηχανικού και όχι την ιδιότητα."
    Σημ.: Ο συνάδελφος άλλαξε επάγγελμα και το ΤΕΕ αρνούνταν να τον διαγράψει!
    Ολόκληρη η απόφαση του ΣτΠ εδώ:
    http://www.synigoros.gr/reports/por_ypagogi_kp.doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος7:44 μ.μ.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ στη συνάδελφο:
    1) Αφού ήδη είσαι διορισμένος ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ! (με το ΤΕΕ και την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος)
    Είναι πιθανό, καταθέτοντας ΜΟΝΟ το δίπλωμα στην υπηρεσία, να πάρεις τη μισθολογική αναπροσαρμογή, χωρίς εγγραφή σε ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ (εφόσον δεν κερδίζεις κάτι από αυτό). ΨΑΞΕ ΤΟ. (Αυτό το σχόλιο αφορά στην περίπτωση που θεωρείς καλύτερο το ταμείο που ήδη υπάγεσαι και ΔΕΝ θέλεις να αλλάξεις)
    2) Ισχύει. ΔΕΝ θα σου πληρώνουν ΔΥΟ ταμεία. Θα αναγκαστείς να πληρώνεις ΕΣΥ όλες τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ (και δεν είναι λίγες...) Εγώ "έχασα" σχεδόν 5 χιλ. ευρώ έτσι...
    3) ΣΧΟΛΙΟ: ΑΝ η ειδική προσαύξηση "συμφέρει" τον ασφαλιζόμενο, ας την κάνουν προαιρετική, να δούμε πόσοι μηχανικοί θα συνεχίσουν να την πληρώνουν...

    Είμαι της άποψης ότι, όσο λιγότερα πληρώνεις στα ταμεία, τόσο το καλύτερο. Θεωρώ ότι είμαι σε θέση να κάνω καλύτερη διαχείριση των κεφαλαίων που μου παρακρατούνται, ώστε, να μου αποδώσουν καλύτερη "σύνταξη".
    Με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια, όπως λ.χ. η περίπτωση θανάτου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11:26 π.μ.

    Καλησπέρα,
    έχω και εγώ μια ερώτηση. Είμαι πολιτικός μηχανικός και αποφόιτησα στο Λονδίνο. τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στην Αγγλία. έναρξη επαγγέλματος έχω κάνει στην Κύπρο. Θέλω να μάθω εάν θα χρειαστεί να κάνω έναρξη επαγγέλματος στην Ελλάδα, στην περίπτωση που θέλω να εργαστώ για κάποιο διάστημα εκεί. Αφού θα δουλέψω με δελτίο παροχής υπηρεσιών, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της Κυπριακής μου ατομικής επιχείρησης? Παρακαλώ όποιος έχει κάποια ιδέα να με ενημερώσει σχετικά, γιατί δυστυχώς παρά τις προσπάθειες μου να ενημερωθώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αυτές συνεχίζουν να με παραπέμπουν από τη μια στην άλλη.
    Ευχαριστώ
    Νίκος
    nik_sergia@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια: