6 Αυγ 2015

Χαμηλοτερη κατηγορια στο ΤΣΜΕΔΕ - τι σημαίνει; να αιτηθω ή οχι;

Οπως θα εχετε οι περισσότεροι μαθει ξεκινησαν οι αιτησεις υπαγωγης στη ρυθμιση για μεταβαση σε χαμηλοτερη ασφαλιστικη κατηγορια για τους ελ. επαγγελματίες ασφαλισμενους μετα το 1993 στο ΤΣΜΕΔΕ.
Η αιτηση γίνεται ηλεκτρονικά εδω:
http://www.tsmede.gr/n4331/
Το ερώτημα που οι περισσότεροι μου στελνετε είναι τι σημαίνει αυτο. Δηλαδή ΟΚ μικροτερες εισφορες αλλα απο κει και πέρα;
Καθως είμαι σε διακοπες και ουτε υπολογιστή δεν εχω, δε μπορω να γραψω πληρη αναλυση, ομως χοντρικα ισχύει το εξης:
Χαμηλωμα κατηγοριας για 2 ετη (τοσο μονο επιτρέπεται για την ωρα) = μειωση εισφορών για το διάστημα αυτο = σχεδον αναλογικη μειωση της σύνταξης (κατα ποσοστο κοντα στο ποσοστό της μείωσης των εισφορων x 2/37 αν θεωρησουμε οτι δουλευει κάποιος συνολικα 37 χρόνια ως τη συνταξη πχ).
Και τωρα θα μου πειτε εσυ τι προτεινεις; 
Λοιπον, αν κάποιος είναι υπερ-ανετος οικονομικά ας μην το κανει, δεν εχει λογο.
Αν ομως κάποιος ζοριζεται οπως οι περισσότεροι στις μερες μας τοτε μαλλον αξίζει να το κανει και μάλιστα για δύο λογους:
Ο πρώτος λόγος είναι ο οικονομικος, δηλ μια αξιολογη μειωση των εισφορών (που απο δω και πέρα εκτοξευονται για τις υψηλότερες ασφαλιστικες κατηγορίες) την ωρα που ουτως ή αλλως οι συντάξεις μικραινουν και θα μικραινουν οσο οι αναλογιστικες μελετες του ταμειου χειροτερευουν. Βασει λογικης και προβλεψεων λοιπον εκτιμω οτι καθαρα οικονομικά αν το δει κανείς μαλλον δε θα είναι σημαντική (ως απολυτο ποσο) η μειωση της σύνταξης την ωρα που η μείωση των εισφορων είναι σίγουρα οχι αμελητεα.
Ο δεύτερος λογος που ισως πολλοι δε θα δωσετε βαση,  αλλά εχει μεγαλη σημασια κατα τη γνωμη μου, είναι πολιτικος: την ωρα που διεκδικουμε με καθε μεσο (δικαστικα, πολιτικα και με ο, τι πολυεπίπεδη πιεση μπορούμε να ασκησουμε ως ΤΕΕ) τη μειωση των εξωφρενικων εισφορων μας, αν σε μια τέτοια ευκαιρία μειωσης τους (εστω προσωρινα) δεν υπαρχει ανταπόκριση τοτε θα ναι σα να λεμε οτι ολοι μπορούμε να αντεξουμε τις τρελες εισφορες κι αρα κακώς φωνάζουμε για αυτες!
Σε καθε περίπτωση η ευθύνη είναι προσωπικη και οι επιπτωσεις το ιδιο, εγω απλα προσπαθω παντα να εξηγω τι παιζει και να παραθετω (ακομα κι απ την... εξοχη οταν τα θέματα είναι κρισιμα!)  μια προσωπικη αποψη σεβόμενος ολους εσας που με στηρίζετε τα τελευταία χρόνια και με εκλεγετε στο ΤΕΕ.
Καλη συνέχεια σε ολους, αν υπάρχουν σχόλια ή απορίες είμαι στη διάθεσή σας.
ΥΓ πολλοι συναδελφοι αναφέρουν προβλήματα στην ηλεκτρονική εφαρμογη, οτι δε βρίσκουν τον εαυτό τους κλπ. Δε ξερω τι μπορεί να συμβαίνει, ισως είναι θεμα φορτου, ισως θεμα πραγματικου προβληματος. Αν κάποιος εχει βρει ακρη με αυτο ας πει να ενημερώσουμε!

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα, εμείς οι "παλιοί" ασφαλισμένοι δεν γλυτωνουμε με τίποτα ... ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεχρι πότε θα ειναι ανοικτο το σύστημα ....???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια: